• mara861

Hoe maak je de switch van ledikant naar peuterbed?

Bijgewerkt op: 27 jan.

Het moederschap is zo dubbel. Het ene moment wil je dat jouw kleintje altijd zo blijft en het andere moment kan je niet wachten tot hij zelf kan lopen, fietsen en schrijven. Mijlpalen als de eerste stapjes, de eerste woordjes, de eerste keer zonder zijwieltjes fietsen en de eerste keer in een écht peuterbed slapen maken veel moeders trots en emotioneel tegelijk. Oh wat gaat het allemaal toch snel! Maar dat het snel gaat, betekent (helaas) niet dat het vanzelf gaat… Aan elk stapje gaan heel wat vallen vooraf. En voordat je kleintje ‘mama’ kan zeggen, heeft hij maandenlang alleen maar gebrabbeld. Een andere transitie die ook wat aandacht vereist, is de switch van ledikant naar peuterbed. Wij leggen je graag uit hoe je dit aanpakt!


Het juiste moment


Wat het juiste moment voor de switch van ledikant naar peuterbed is, is voor elk kindje anders. Er zijn kleintjes die vanaf twee jaar al in een ‘groot meiden/jongens bed’ kunnen en willen slapen, maar ook kinderen die pas overgaan als ze echt niet meer in hun ledikant passen. Een ledikantje is voor de meeste kinderen niet alleen veilig omdat ze er niet uit kunnen vallen, kruipen of stappen, maar ook omdat het voor kindjes daadwerkelijk als veilig aanvoelt. Om de switch van ledikant naar peuterbed zo prettig mogelijk te maken, is het goed om dit gevoel van veiligheid voor je kindje steeds in je achterhoofd te houden. Koop dus niet meteen een enorm kleuterbed, maar kies bewust voor een wat kleiner peuterbed. Een bedje met kleine rekjes of spijlen aan de zijkant zijn niet alleen prettig omdat ze zo niet uit bed kunnen vallen ’s nachts, maar ook omdat het een gevoel van veiligheid geeft.


Maak het leuk


Bespreek vooraf met je kindje dat er een ander bedje in zijn kamertje komt te staan. Maak dit leuk, maar probeer het niet te groot te maken. Kinderen vinden verandering vaak erg spannend, dus maak het niet té groot. Vul het bedje met zo veel mogelijk bekende en voor jouw kind leuke elementen. Leg zijn favoriete knuffels vast in het bed, maak het op met beddengoed van zijn lievelings boek/serie/film en leg ook zijn vertrouwde pyjama vast klaar. Zo merkt jouw kindje wel dat het nieuw is, maar houd je het wel vertrouwd.


Niet dwingen


Sommige ouders halen het oude ledikant meteen uit de kamer weg zodra het peuterbedje staat. Hier kan je wat ons betreft best even mee wachten! Zo kan jouw kindje er altijd voor kiezen om toch nog even in zijn oude vertrouwde bedje te liggen. Het is heus niet nodig om hem te pushen om in het nieuwe bed te slapen. Bij de meeste kinderen komt deze behoefte vanzelf!


Hoe slaapt jouw kindje het lekkerst? Begon hij ooit in een co-sleeper en ging hij toen snel door naar een ledikant?


11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven